Därför bör äldre få massage

1262-1

En del sjuksköterskor anser att massage borde vara en naturlig del av äldrevården. De själva praktiserar det och har sett goda resultat. Det kommer säkert att ta lång tid innan det sprids till alla delar av landet. Men genom att ta fram frågan i det öppna hoppas de att allt fler ska hoppa på.

Ibland måste de kämpa för att få resurser för sina målsättningar. Men vartefter som de i beslutande positioner ser resultat så kommer det säkert att bli bättre. Många äldre människor mår så mycket bättre av vissa former av massage. Och det handlar inte bara om fysiskt välbefinnande. Det är minst lika viktigt för deras mentala och känslomässiga hälsa.

Viktigt med massage

De flesta har någon gång i sitt liv blivit masserad. Det är en vanlig form av behandling för olika skador. Någon som har ont i huvudet kan bli hjälpt av massage av rygg och nacke. Eftersom hela kroppen hänger ihop så kan smärtor ofta ha sitt ursprung från en annan kroppsdel. Sjukgymnaster kombinerar ofta massage med träning och andra former av terapi. Allt detta sammanlagt kan bota en person helt och hållet. Företaget AktivTräning & Massage.

Andra är inte sjuka eller har ont någonstans. De går för massage i förebyggande syfte. För att hjälpa musklerna att slappna av. Det är också vanligt som en form av njutning. All den stress du känt under dagens lopp verkar smälta bort under händerna på en duktig massör. Du känner dig som ny när du går hem, redo att en än gång möta världen. Massörer och massage i Linköping med omnejd.

1262-2

En utmanade karriär

Det tar tid att bli bra på massage. Du måste plugga och praktisera. Många som blir riktigt populära har också en viktig egenskap. De bryr sig om andra människor och trivs med att hjälpa dem. Alla önskar sig liknande personer inom vården, och inte bara när det handlar om massage. För ofta så måste du bota hela människan. Det är inte bara fråga om att massera ett ben så blir allting bra. I alla fall inte i alla tillfällen. Så är det att arbeta med massage. Läs mer i denna artikel i Skaraborgs Allehanda.

Men de resultat du kan uppnå genom att ge folk vad de behöver är fantastiska. En del människor hamnar i rullstol och ingen tror att de kan komma sig upp därifrån. Men med hjälp av massage och annan sjukgymnastik så har flera faktiskt börjat gå. Deprimerade personer som lider av både det ena och det andra känner sig bättre med massage.

Framför allt har det visat sig vara äldre som reagerar väl på taktil massage. Det kan räcka med lite mjuk beröring som stimulerar deras hud och muskler. Många gamla förlorar sin elasticitet och förmåga att röra på sig. Med lite hjälp från en massör kan de känna igen sig efter bara några gånger. Kanske inte som de var i unga år, men i alla fall bra mycket bättre än när de bara satt i en soffa. Ystads Allehanda rapporterar i denna artikel om massage för äldre.

En rättighet att må bra

Det borde vara en rättighet för alla att må bra. FN har med det i sina stadgar, men det är inte alla länder som följer det. Inte ens i den rika delen av världen, där det inte finns några konflikter, lyckas alltid regeringarna ta hand om de sina på bästa sätt. Tyvärr är det för dyrt för en del att må riktigt bra. De kanske har råd med det grundläggande, men inte sådant som kan ge dem det där lilla extra. För det är inte alltid som det täcks av försäkringar och statliga bidrag.

Därför är det varierande vilka kommuner som räknar massage som friskvård. Läs mer i denna rapport från Sveriges Radio. Det här har lett till en skillnad i vården, och allt i ett och samma land. Men som tur är finns det vårdare som själva tar initiativ till att massera de äldre. Ofta räcker det med några få minuter av välgörande beröring. Naturligtvis är det alltid bäst om de har någon form av instruktion eller utbildning innan de börjar massera.

Det är viktigt att de äldre som får massage är varma och trygga. De kan gärna ligga under ett täcke eller ha en varmvattenflaska bredvid sig. Själva massagen kan göras med vegetabilisk olja och gärna tillsammans med lugn musik. Poängen är inte att bota en skada utan att få de äldre att slappna av. Bara det att de får några minuter av kvalitetstid från vårdarna kan göra underverk.

1262-3

Massera bort dina bekymmer

Det är inte bara de äldre som kan må bättre av denna sorts massage. Att gå till ett spa har blivit populärt de senaste åren. Många företag använder det som en bonus för sina anställda i samband med konferenser eller resor. En av orsakerna till detta är att det har visat sig vara produktivt att ta hand om sig själv.

Att använda lite tid och energi på att sköta sin kropp är viktigt. Men minst lika viktigt är den inre personen. Genom att äta sunt och motionera kan du komma en bra bit på vägen. Sedan är faktiskt massage ett av de bästa sätten att komplettera ditt välbefinnande. Du har ingen annanstans att ta vägen, mobilen ligger inlåst i skåpet. Det enda du behöver göra är att ge dig hän åt de varma händerna som knådar din kropp eller ansikte.

När du kombinerar massagen med speciella oljor och parfymer kan du uppnå ännu bättre resultat. Därför frågar ofta personalen vad ditt syfte med massagen är innan de sätter igång. För om du vill ha en avslappnande massage kan de använda annorlunda parfymer än om resultatet ska vara uppfriskande.

Fördelar med massage

Med bra musik i bakgrunden kan du verkligen drömma dig bort. Beröring är ett mänskligt behov. Och det måste inte bara vara i en relation. Ren massage kan nå djupt ner i kropp och själ. Stress, oro och andra problem krymper undan, och inte bara under den timme du blir masserad. Det fortsätter långt efter att du gått hem, speciellt om du tillåter dig själv att hålla kvar känslan.

Därför kan regelbundna besök till en sjukgymnast eller spa vara av enorm nytta. På en del arbetsplatser låter företaget sjukgymnasterna komma till kontoret. De anställda kanske får betala allt eller en del av det hela. Men de har i alla fall chansen att bli återställda på arbetstid. Dels kan det mjuka upp hårda muskler, så kallade musarmar och skärmnackar. Men det ger också de anställda chansen att lugna ner sig och stressa av lite grand. Unga som gamla mår bra av massage.