Därför bör du alltid fråga om fasadrenovering vid bostadsrättsköp 

1202-1

Fasaden är husets ansikte utåt. Du kan göra ett gott intryck på besökare genom att underhålla fasaden. Men framför allt så är den som ett skyddande skal för huset. Det är viktigt att ingen fukt kan tränga in, så regelbunden inspektion av höljet är ett måste. Att renovera en fasad kan vara ett stort jobb. Speciellt om det är fråga om ett flerfamiljshus, typ bostadsrätter. Dels kostar det pengar, men det kan även ta lång tid att bli färdigt.

Med tanke på vilket åtagande det är bör du alltid vara medveten om det finns planer på en fasadrenovering. Allra helst då innan du bestämmer dig för att köpa en lägenhet på en viss plats. Helt klart är det viktigt med upplägget på lägenheten och i vilket väderstreck som fönstren vetter. Men minst lika viktigt är det att ha ett grepp om bostadsrättsföreningens ekonomi och planer.

Att renovera fasaden

Nu är det inte bara bostadsrättsföreningar som beslutar om en fasadrenovering. Alla byggnader har behov av ett jämnt underhåll. Det är inte så ofta du måste renovera hela fasaden, i alla fall om det är ett normalt slitage. Men då och då så är det läge för en ansiktslyftning. I och med att det handlar om ett större arbete som kan ta tid bör du välja en bra firma för jobbet. BBM Fasad tar hand om renovering i Bromma av din fasad.

Fasad är dock ett vitt begrepp. Trä och puts hanteras inte på samma sätt. Inte heller kräver de lika regelbundet underhåll. På sina håll måste du måla om fasaden efter bara några år, eftersom väder och vind är extra slitande där. En fasad gjord av tegel kan kännas odödlig, den håller så länge. Men om du inte kontrollerar den regelbundet och fixar små skador så kan det lätt bli problem. På bbmfasad.se läser du mer om hjälp med att måla fasaden.

Vissa saker kan du göra själv. Men att måla om fasaden eller renovera den är ett ganska stort uppdrag. Istället för att använda hela din semester till att jobba kan det vara skönt att lämna över det hela på experterna. De har all den utrustning som behövs, sådant som du själv annars kanske måste hyra. Samtidigt så vet de vilka moment som måste göras först, så att fasaden blir extra hållbar.

1202-2

Fasaden en del av din lägenhet

När du köper lägenhet har du stor frihet att inreda den som du vill. Det är ofta lättare att anpassa den efter dina egna behov och skapa ett hem som du verkligen trivs med. Samtidigt så har du ett ansvar för hela byggnaden. Men här har du inte samma frihet att bestämma exakt som du vill. Istället så är det en förening som styr och ställer. Det finns en samordnare, räkenskaper och allt annat som krävs för att det ska fungera ordentligt.

Expressen skriver i den här artikeln om hur fasadrenovering kan vara avgörande för din situation vid köp av bostadsrätt. Det är nämligen något som du helst bör känna till i förväg. Om huset är gammalt och slitet kanske lägenheterna är billiga att köpa. Det öppnar stora möjligheter för dig som vill skaffa eget. Men om föreningen planerar en stor fasadrenovering eller andra större uppgraderingar så kommer helt säkert hyran att höjas. Detta är något du bör vara medveten om redan vid köpet, så det inte kommer som en tråkig överraskning.

Du bör även kontrollera räkenskaperna och allt annat som föreningen har gjort tidigare. Det kan ge en fingervisning om hur saker och ting sköts. En väl skött bostadsrättsförening kan spara stora pengar på att göra saker rätt. Renoveringar av olika slag höger också värdet på lägenheterna, vilket är till gagn för alla. Det enda som är viktigt här är att du bör vara medveten om alla dessa eventuella planer och projekt.

En snygg och dekorativ fasad

Det är alltså inte bara en fråga om att höja värdet och skydda huset. En fasad spelar stor roll för vilken känsla du får för huset. Vare sig det är ett stort lägenhetskomplex eller en vanlig villa så säger den något om ägaren. Fasaden måste inte vara så väldigt intressant, även om en del trivs med det också. Däremot så bör den vara snygg och väl underhållen. Både du och dina gäster ska uppleva ett välkomnande intryck. Det kanske låter konstigt, men gör faktiskt ganska stor skillnad.

StockholmDirekt skriver här om hur fasadrenovering gjorde att blommorna fick vänta. Men när väl renoveringen är över så kan du börja dekorera ditt hus. Det är inte bra med växter som klättrar direkt på fasaden eftersom de kan föra med sig fukt. Däremot så finns det flera sätt för blomsterdekorationer som sparar din fasad. En solros som är flera meter hög kan vara det enda som krävs för att helt förvandla intrycket.

1202-3

De flesta vill ha en fasad i neutrala färger. Om du vill att den ska vara unik kan det krävas tillstånd. Ofta så bör alla hus i ett och samma område passa in, även om de inte måste vara målade i samma färg. Det här gäller för mer än bara färgvalet. Tanken är att det ska vara harmoni runt omkring alla som bor på samma ställe. Trots dessa regler så har du stor valfrihet. Både med vilket material du vill ha på fasaden samt de nyanser den ska vara.

Hur ofta måste fasaden renoveras?

Denna fråga är viktig, eftersom det är fråga om ett stort arbete. Svaret är att det beror på material och läge. Puts, till exempel, brukar hålla i mer än 30 år. Detta betyder att om du köper ett äldre hus kan det börja bli dags att renovera fasaden. Mycket beror också på hur väl den har underhållits. Om du lagar små sprickor med en gång så hinner de aldrig utvecklas till stora problem. Sprickor kan uppstå både av sättningar i huset och påverkan från vädret.

Trähus brukar behöva målas om vart tionde år. Men i vissa delar av landet kan det vara ännu oftare, eftersom vädret sliter mycket på fasaden. Det kan vara bra att använda samma färg varje gång, för ett jämnare resultat. Detta kan målaren hjälpa till med, de tar ett prov om du inte vet exakt vad som använts.

Tegel kräver så gott som inget underhåll alls. De håller mycket bra. Om det ytbehandlas kommer dock samma diskussion om underhåll in i bilden. Många tycker om att måla eller lägga puts uppepå en tegelfasad, vilket då medför lite mer arbete.

Fasadrenovering i bostadsrätt

Det lönar sig att veta vad bostadsrättsföreningen planerar. Samtidigt kan det vara bra att själv vara involverad i detaljerna. Ibland så beslutas det om en renovering och en firma anlitas med en gång. Men uppdraget ges till den billigaste vilket inte alltid är den bästa. Precis som när du väljer hantverkare för din privata bostad gäller det att balansera priset med kvalitet.

Kontrollera deras referenser och be om detaljer för hur arbetet kommer att utföras. Be gärna om en tidsgaranti så att alla kan vara säkra på att de blir klara i tid. Det är viktigt att underhålla byggnaden och det ger alla ett högre värde på lägenheterna. I längden så lönar det sig att alltid ligga steget före och se till att byggnaden är i toppform.