Därför satsar många småorter på stadsnät

Fibernätet bara sprids ännu mer runt om i Sverige. En del kommuner har som mål att 100% av hushållen ska ha tillgång till en snabb uppkoppling inom en relativt snar framtid. På flera håll grävs det redan ner kablar, först och främst i de tätbefolkade områdena. Men steg för steg är målet att alla orter ska ha ett väl fungerande stadsnät och att fibernätet ska dras hela vägen ut till de mest glesbebyggda trakterna.

Fördelarna med fiber är många. Bland annat så handlar det om att ha en hög hastighet. Dagens maskiner och teknologi är ofta beroende av att det går snabbt. Allt ska ju göras via nätet, så det handlar om stora mängder data. Många vet nog inte ens om hur pass mycket som passerar det världsvida nätet varje dag. Som privatperson kanske du är aktiv på sociala nätverk, laddar upp bilder, shoppar online och skickar en eller annan e-post. Men verkligheten är så mycket mer komplicerad än så.  

Dags för ett stadsnät

Vad kommunerna gör är att de tillhandahåller infrastrukturen. Du kan inte lägga ner ett fibernätverk utan att det påverkar flera delar av samhället. Det ska ju grävas och kopplas både här och där. Så kommunen gör ett avtal om var dess fibernät ska läggas. Sedan kan du välja att koppla in dig här eller inte. Om din villa eller stugförening ligger utanför det kommunala nätet kan ni gräva ner egna kablar och koppla upp er till det som redan existerar. Sök på Stadsnätsbolaget AB om du vill veta mer.

Helt klart kostar det pengar. Både för kommunen samt för individuella hushåll. Men vad du får ut av det hela är så mycket mer värt än dessa summor. En snabb uppkoppling som kan hantera stora mängder data är guld värt. Vare sig du driver en verksamhet eller bara är privat medborgare så kan du märka stor skillnad. Bara en sådan liten detalj som att bilden på din TV blir skarpare och du slipper buffra. Något som verkligen vara irriterande när alla sitter där och väntar på att få börja titta. Ta reda på mer information om Stadsnätsbolaget AB för att lättare ta ett beslut.

Flera olika valmöjligheter

Det är inte bara ett företag som kan gräva ner fiberkablar och ge dig de där lilla extra. Istället är det flera aktörer på marknaden. Kommunerna måste fatta sina beslut, men likaså de mindre vägföreningarna och villaägarna. För infrastrukturen eller själva fibernätet finns det en del att välja mellan. Sedan har du underleverantörerna som tillhandahåller själva tjänsterna. Eskilstuna-Kuriren skriver här om vikten av att välja rätt stadsnät.

För ett land där det tidigare var mer eller mindre monopol på det mesta är det lite som att Sesam har öppnat sig. Men till skillnad från tidigare årtionden så är det idag lättare att jämföra olika alternativ. Du går bara på nätet och läser på om de olika företagen som är aktuella. Dels kan du läsa vad de har att erbjuda på sina hemsidor. Men det är också fullt av olika forum online där det ventileras och diskuteras. Någon har alltid använt sig av en viss leverantörs tjänster och kan komma med ett visst input.

Det kan alltså löna sig att ta reda på lite mer. En del leverantörer är billigare men har en längre bindningstid. Om du funderar på att utöka dina tjänster i framtiden kan det bli ett problem. Såvida du inte kan lägga till dessa tjänster i ditt redan existerande avtal. Så det är inte bara priset som kan vara avgörande. Ta dig tid att läsa det finstilta samt höra vad andra har att säga.

Stadsnät under utveckling

Vestmanlands Läns Tidning rapporterar i den här artikeln om hur småorter i Västmanland satsar på stadsnät. Vare sig du bor i en småstad eller någon annanstans så är internet viktigt. Många använder sig sedan också av fibernätet för telefoni och TV. Det här är framtidens teknologi, speciellt som andra alternativ håller på att avvecklas. En del upplever att allting sker så fort, och det ligger en viss sanning i detta. I och med att mobiltelefoner och datorer introducerades i folks liv så har ingenting mer varit sig likt.

Idag kan du bo nästan var som helst i världen och ändå fortfarande jobba på ditt gamla företag i Sverige. De flesta vill inte flytta utomlands, men det har ändå öppnat möjligheten att befinna dig på en ort och ha klienter på en annan. Utan dyra affärsresor eller möten. Allt sker ju via nätet med videokonferenser och leverans online. Din bokföring ligger i molnet så att både du och revisorn kan komma åt det när ni vill. Inga papper som ska skickas med bud eller som kommer bort.

Vad detta innebär i praktiken verkligen ses i glesbygden. Här har de länge varit en kamp för att överleva. Med fibernät, det vill säga en bra uppkoppling till internet, har små byar och lantgårdar lyckats klara sig. De kan bygga ut sin verksamhet eller gå framåt utan behov av en massa personal. En maskin eller ett system kan klara av minst lika mycket som flera personer. Detta ger dem chansen att driva sin verksamhet med en koppling till större databaser eller laboratorium. Allt på grund av att deras uppkoppling fungerar som den ska.

Internet i dagens samhälle

Det är så gott som ingen som inte använder internet idag. Vissa stretar emot eller så bryr de sig helt enkelt inte om att följa med i utvecklingen. Men den går framåt utan dem och de är också påverkade av det hela. Myndigheterna satsar på digitalisering. Deras mål är att flera organ ska kunna kopplas samman och allt ska bli mer effektivt. Tanken är också att felprocenten ska minska. När allt skickas direkt via nätet så är det lättare att få med sig allt i dokumenten.

Så på något sätt och vis så kommer all i kontakt med internet. Du kanske inte tycker om att surfa eller e-mejla. Men din telefon och TV kommer via ett fibernät. Eller tvärtom, du kanske tycker det är väldigt viktigt att din närvaro online fungerar som den ska. De flesta vill ha en uppkoppling som alltid fungerar, som klarar av stora mängder data och som inte tar flera minuter att ladda.

De flesta är vana vid att allt sker på nanosekunder. Du klickar på din app och allt öppnas med en gång. Annars byter du telefon eller leverantör. Det samma gäller för uppkopplingen hemma eller på jobbet. Det stora flertalet väljer den bästa leverantören. Annars är det lite som att skjuta sig själv i foten. För utan internet kan du nästan inte göra någonting. Så därför är det en självklarhet att välja det bästa alternativet.

Fibernätet sprider sig

Det är alltså av mycket bra anledning som de flesta kommuner nu fattat beslut om fibernät. Hela Sverige håller på att anslutas, och det anser många vara det mest positiva som skett på länge. När din uppkoppling inte fungerar så kan det verkligen vara frustrerande. Det var inte så länge sedan som många satt med en liten sticka och försökte hitta internetvågorna utanför fönstret. Idag är det fibernät och wifi som gäller. Utvecklingen går framåt och det bästa är att hänga med. Det ligger i ditt eget intresse att utnyttja alla de möjligheter som finns.