Därför tjänar alla på att ha en ergonomisk kontorsstol

De allra flesta som jobbar vid ett skrivbord hela dagen klagar på att de har ont någonstans. Det kan vara ryggvärk eller smärtor i armen. Många upplever att nacken blir lidande av att sitta böjd flera timmar i sträck. För att du inte ska få alla dessa besvär är det viktigt att inreda din arbetsplats på ett korrekt sätt. Det spelar ingen roll om du går till kontoret varje dag eller jobbar hemifrån. En ergonomiskt väl planerad arbetsställning är grunden för god hälsa.

Det måste inte kosta en massa pengar eftersom det finns bra alternativ som är mycket rimliga i pris. Men vissa saker kan du inte kompromissa med. I det långa loppet så lönar det sig att satsa på din kropp, på att må bra och slippa ha ont. Egentligen borde det vara helt självklart att ingen skulle bli dålig av att gå till jobbet. Men många tänker inte på hur viktigt det är med hållningen. De vet inte riktigt hur de ska förhålla sig till en arbetsställning som faktiskt inte är riktigt normal och därmed kan skada deras hälsa.

Sitta still i flera timmar

Du kan inte alltid välja hur mycket du ska jobba. De flesta sitter still ganska många timmar varje dag. När du har en tidsfrist som är på väg att löpa ut kan det bli ännu mer intensivt. Så hur du sitter och vad du gör med din situation är faktiskt riktigt viktigt. Till att börja med så rekommenderar läkarna att du ser till att resa dig upp med jämna mellanrum. Om du har en tendens att glömma bort dig och bli helt uppslukad av arbetet kan ett litet alarm vara lösningen. Ställ in det på var tjugonde minut eller så, och se till att sträcka på dig när det ringer.

För att underlätta för dig själv kan du ställa skrivaren eller bokhyllan en bit bort från skrivbordet. Så när du behöver ett papper eller skriva ut ett dokument så tvingas du upp från din stol. Denna stol som allra helst bör vara ergonomisk. Ett annat sätt att hjälpa dig själv oavsett hur många timmar du sitter framför datorn eller andra sysslor. Du hittar all information du behöver på https://www.ergoff.se/.

Hitta balansen på kontoret

Det har blivit ganska vanligt med ny inredning på flera kontor runt om i landet. Trenden är att ge de anställda en trevlig arbetsplats. Genom att satsa lite extra på sina medarbetare hoppas företagen på en bättre arbetsmoral. Trivsel, förmåner och annat ska ge de anställda större vilja att komma till jobbet. Folk börjar inse sitt värde och det gäller att bygga på det.

Samtidigt så behöver personalen bra arbetsstationer. Gärna ergonomiska möbler som tillåter dem att sitta eller stå på ett korrekt sätt. Detta måste alltså balanseras med den nya inredningen. Det handlar inte bara om att ha ett snyggt kontor med ljusa färger. Hur man sitter är minst lika viktigt, om inte mer. Därför får inte möbler vara på bekostnad av ergonomi. Läs mer i denna artikel i Göteborgs-Posten.

Följa upp med ett världsarv

Nu är det ju inget nytt att sitta ordentligt när du jobbar. Idag används termer som ergonomisk och produktiv. Men folk har alltid strävat efter att må bra. Långt innan det fanns moderna mediciner så använde man örter och andra metoder. Det samma med en bra sittställning. Trots att det nu för tiden pratas mycket om trivsel och hälsa så har det alltid varit fokus genom tiderna. Kanske inte på arbetsplatsen, men helt klart för privatpersoner.

Faktum är att du jobbar bättre när du sitter rätt. Om du slipper alla de där små dragningarna och smärtorna så kan du ju koncentrera dig på vad du har framför dig. Sjukskrivningarna minskar och produktiviteten ökar faktiskt. Därför är det något som alla företagare bör ta på allvar. Att på något sätt främja de anställdas hälsa. Smålänningen skriver i en artikel om varför alla behöver ergonomiska stolar. Det är ett världsarv.

Sitta bra både hemma och på kontoret

På vissa arbetsplatser kan de anställda stå och arbeta om de vill. Skrivbordet är höjbart så du måste inte sitta framför datorn. En del har till och med skaffat cyklar för de som jobbar. Samtidigt som du sammanställer en rapport till det stora mötet kan du cykla dig till en bättre kropp. Tanken är naturligtvis att stärka dina muskler på rätt sätt samtidigt om du undviker ställningar som kan skada dig.

Nu för tiden är det vanligt att ta med sig jobbet hem. På en del företag träffas man bara någon gång i månaden och då kanske via videokonferens. Många har sådana arbetsuppgifter att de kan göra en stor del hemifrån. Detta har skapat ett nytt sätt att jobba, men med samma behov som på kontoret. Detta inslag i Sveriges Radio rapporterar om att även den som jobbar hemma bör ha en bra och ergonomisk stol.

Tyvärr är det ganska vanligt att inte tänka så mycket på ergonomin när du jobbar hemifrån. Du kanske sitter vid köksbordet eller i soffhörnan och knappar på datorn. Men det gäller att vara medveten om hur pass mycket den dagliga rutinen kan påverka din kropp. Ett bra ryggstöd kan göra underverk. Eller kanske en ergonomisk stol som inte alls har något för ryggen. Om du inte kan ha ett skrivbord där höjden kan regleras så satsa i alla fall på en bra stol.

Din så viktiga kropp

Ta dig tid att tänka igenom hur du använder dina muskler under dagens lopp. Att motionera hjälper men det kan motverkas av en dålig arbetsställning. Små detaljer kan göra stor skillnad. Ingen mår bra med ryggvärk eller musarm. Så se till att ställa dig upp och gå omkring en sväng då och då. Om du jobbar hemifrån, se till att investera i en bra stol. Gärna ett skrivbord också. Ta upp saken på nästa personalmöte om du jobbar på kontor. Ge inte upp in din strävan efter en bra arbetsposition med de rätta möblerna. Du har bara en kropp, så ta hand om den.