Så ser kraven ut på personalliggare

1277-1

Det finns lagar och regler som styr det mesta inom affärsvärlden. Även om det kan kännas jobbigt ibland så är det till för att skydda ärliga företagare. Ofta så fungerar det bättre om du tar dig tid att vara organiserad. Lagar runt omkring ekonomin kan du låta din redovisningsfirma ta hand om. Andra regler kan bli lättare att följa om du skaffar dig ett bra dataprogram eller nya rutiner.

Något som det talas mycket om just nu är personalliggare. Skatteverket har nämligen kommit ut med nya regler om vilka branscher som måste ha en uppdaterad liggare. De som inkluderas nu är bland annat bygg-, fordons- samt frisörbranschen. Det som är nytt är att antalet yrken utökats. Nu måste fler företag än tidigare föra personalliggare.

Hålla koll på personalen

Vad personalliggaren innebär är att du måste kunna visa upp vem som är på jobbet varje dag. Det är inte bara den ordinarie personalen som ska skrivas in, utan också praktikanter och vikarier. Till och med företagets ägare och hens familj ska vara med. Skatteverket ska när som helst kunna göra en kontroll och se vem som är på plats.

Allt detta kan göras på papper om du så önskar. Du kan få en liggare gratis, om din bransch är inkluderad i de som enligt lag måste ha en personalliggare. Men har företaget ett visst antal anställda kan det mycket väl löna sig att göra saker och ting elektroniskt. En riktigt bra tidrapporteringsapp för moderna företag.

Det är inte bara tidrapporteringen du kan sköta elektroniskt. Hela personalliggaren kan du sköta via din dator. Därmed kan du uppfylla lagens krav utan att förlora tid på själva processen. Plus att den blir mer korrekt och lättare tillgänglig. Alla uppgifter om personalen finns ju redan på plats, det enda du behöver göra är att uppdatera den varje dag. Beställ en personalliggare här och gör allting enklare.

Reaktioner på de senaste besluten

Det är klart att ingen vill ha merarbete. Ibland kan det kännas som att storebror verkligen ser dig och att staten gått lite för långt. Småföretagare på landsbygden känner att de drabbats särskilt hårt. Orsaken är att lagen nu omfattar även maka/make och eventuella barn under 16 år som bor där det bedrivs näringsverksamhet. Många har en massagesalong i gästrummet eller bygger fågelholkar i garaget. Svenska Dagbladet skriver här om att det pågår många diskussioner kring personalliggare i samhället.

Om ditt 14-åriga barn kommer in med rena handdukar som de tagit ur tumlaren så måste de kanske skrivas in i personalliggaren. De flesta småföretagare anser att detta är absurt eftersom gränserna ofta flyter in i varandra. Problemet är att Skatteverket när som helst kan göra en kontroll och att böterna är dryga. Som med så många andra lagar kan det ta lite tid att vänja sig och hitta ett sätt att arbeta med den.

Flera branscher inkluderas i lagen om personalliggare

Det handlar alltså inte om en ny lag. Men nu har den fått vissa tillägg som gör att många fler verksamheter inkluderas. Den ovan nämnda regeln om familjemedlemmar är också något som inte fanns med tidigare. Tanken är naturligtvis att sålla ut de oärliga verksamheterna. Men för många så kommer de nya reglerna att innebära merarbete.

Med en bra elektronisk personalliggare så kommer du långt. Den underlättar de procedurer som är nödvändiga för att upprätthålla lagen. Ingen önskar bli bötfälld och inspektionerna kan komma när som helst. Barometern-OT skriver i denna artikel om krav på personalliggare i nya branscher.

Nu är alltså olika sorters fordonbranscher inkluderade i lagen. Det gäller både reparation av fordon samt tvätt eller rekonditionering. Livsmedelsbranschen är stor och här krävs det personalliggare i de flesta situationer. Likaså kropps- och skönhetsvård som ju är full av mindre företagare. Tatuering, solarier, tandblekning och manikyr är alla med på listan över företag som måste registrera vem som är närvarande.

Omfattande krav på personalliggare

Varje företag har plikt att känna till lagen. Den måste tillämpas inom flera olika områden och du slipper inte undan. Eftersom det kontrolleras med eller utan förvarning så lönar det sig att skapa goda rutiner på arbetsplatsen. Om det är skyddsutrustning som gäller så ska alla använda den. Ifall Skatteverket kräver personalliggare så ser du till att skaffa dig en riktigt bra variant. Dagens Nyheter skriver i en artikel om nya regler för personalliggare.

Det kan kännas svårt för småföretagare med de nya och omfattande kraven. Därför har en stark debatt kommit igång med brev och kommunikationer till myndighetspersoner. Det kan hända att opinionen kan bli hörd och att lagen justeras. Men de flesta hyser inte något större hopp för det. Sverige är känt för alla sina lagar och det är bara att anpassa sig.

Nyttan av lagar

Det finns som sagt vanligtvis en tanke bakom alla dessa lagar och regler. Utan en viss kontroll blir det kaos och anarki. Tyvärr är det ofta de svagare elementen som blir mest utsatta för nya krav. De som redan gör sitt bästa för att uppfylla alla krav samtidigt som de vill försörja sig själv och sin familj.

Bland det bästa du kan göra är att investera i en bra personalliggare, gärna elektronisk, som kan underlätta ditt arbete. Skapa goda rutiner där du för in alla uppgifter vid samma tidpunkt varje dag. Efter ett tag kommer du inte ens att tänka närmare på det, ungefär som elva-fikat. Det blir en del av din verksamhet och vid en eventuell inspektion är du förberedd.