Så väljer du juldekorationerna för dig  

1353-1

En del börjar tänka på julen redan i augusti. Så fort skolan startat så är det bara att lägga i helgväxeln och planera för den bästa julen någonsin. Om du vill slippa stress så är det läge att köpa presenter. Och kanske skaffa några nya juldekorationer. Alla har minnen som de tar fram varje år. Men det finns alltid plats för något nytt och fräscht.

Vissa personer bara älskar att pynta till jul. De byter ut gardinerna och skaffar borddukar med julmotiv. Allt ska andas av jul, från ljusstakarna till servetter och mattor. Det är roligt att göra något extra med hemmet. Att satsa på hemtrevnad och tradition. För de som vill hålla det hela lite lugnare finns det ändå stort utrymme för extra dekorationer.

Konsten att hinna med allt

När du har mycket att göra är det lätt hänt att roliga saker blir en börda. Så istället för att stressa runt julen och andra stora händelser så ska du planera för att hinna med allt. Ett sätt att hinna med allt är genom att surfa runt för det du behöver. Du kanske vill baka alla kakorna själv, men annat kan du få online. Du kan handla julpynt på nätet. Utbudet är stort och du kan få allt samman hemskickat. Att priserna ofta är rimligare än i vanliga butiker är ytterligare en bonus.

Bra mycket kan göras på nätet. Du kan till exempel beställa presenter till familj och vänner som bor långt borta. Varorna kan skickas direkt till deras hem, i god tid innan julen kommer. Det är naturligtvis också praktiskt att beställa hem de presenter du vill ge bort till folk i din närmaste omgivning. Många passar på att uttrycka sin uppskattning för lärare och idrottsledare under denna högtid.

1353-2

Juldekorationer leder till osämja

Julen borde vara en fridens högtid. Det är i alla fall vad jultomtarna och alla sångerna säger. Men i vissa delar av världen har juldekorationerna lett till stora problem. Folk överdriver sina dekorationer, framför allt de som de sätter utanför huset. Turister kommer i stora vågor för att se dem när ljusen är tända. Det görs TV-program och man röstar fram en vinnare. Allt detta kan vara roligt, men inte för grannarna som störs något oerhört. Sydsvenskan rapporterar i denna artikel om olika åsikter om juldekorationer.

Som tur är förekommer det sällan liknande konflikter i Sverige. Det är klart att folk dekorerar sina trädgårdar eller balkonger, men det hela hålls på en lagom nivå. Julen ska inspirera och sprida glädje, i alla fall är det tanken. Eftersom landet är så mörkt just under december månad så blir det så mysigt med alla ljusen som tänds runt omkring. Eftersom det inte kommer 30 000 besökare för att se dessa dekorationer så hålls grannsämjan vid lid.

Satsa helhjärtat på julen

Har du resurser och ett stort hus kan du göra ganska mycket med julen. Det är klart att det kräver en hel del arbete, men det kan det vara värt. För dekorationerna blir till glädje under ganska lång tid och för ett flertal personer. Det är så många offentliga personer och företag resonerar. De börjar beställa ljusslingor och annat roligt redan under sommarhalvåret. Allt för att det ska bli så speciellt som möjligt när det är dags att slå på strömmen.

Aftonbladet skriver i den här artikeln om utflippade juldekorationer. Troligtvis så kan ett visst motstånd mötas när det inte är dina egna pengar du slösar med. Men en del tycker om att ha 53 julgranar och tre kilometer ljusslingor runt om i huset. Du kan dock göra mycket med bara en liten del av alla dessa dekorationer. Vissa familjer tycker de slår på stort med två julgranar, en utomhus och en inne i vardagsrummet. Har du en gran eller annat snyggt träd som växer i trädgården räcker det ju med att dekorera det. Du måste inte ens köpa en extra julgran.

1353-3

Hur du dekorerar

När det kommer till hur juldekorationerna ska se ut eller var de ska sättas upp så finns det inte något direkt protokoll. Alla har sin egen smak och tycke. Vill du överdriva lite så är det helt upp till dig. Du vill dock att alla dina gäster ska trivas, så tänk på dem också när du dekorerar. Ljus av olika slag brukar alltid uppskattas, och passar bra när det är mörkt och ruggigt utanför.

Förutom själva dekorationerna så satsar många på julens färger. Rött och grönt har länge varit favoriter. Ett helt vanligt rum kan få julstämning bara genom att dekorera det i rött. Sedan kompletterar du med de dekorationer du ärvt, gjort själv eller köpt in för tillfället. Du ska välja sådant som gör dig glad. Dekorationer som beskriver vem du är och som du tycker om. Vare sig du har många eller få så kan du sprida den där julglädjen som du önskar för alla.